După o criză vine... altă criză!

După o criză vine... altă criză!

Criza de pe Wall Street, din septembrie 2008, nu a fost nici ultima, nici cea mai gravă de la Marea Depresie din anii 1930. O nouă criză şi mai gravă ameninţă SUA şi, "data viitoare, s-ar putea să nu mai fim la fel de norocoşi", avertizează un grup de experţi ai Institutului Franklin şi Eleanor Roosevelt, conduşi de Joseph Stiglitz, laureatul Nobel pentru economie în 2001.

Potrivit ABC News, institutul - numit după unicul preşedinte al SUA ales de patru ori şi soţia lui, dar considerat un think-tank independent - a publicat un raport în care acuză băncile de asumarea aceloraşi riscuri care au atras ultima criză. Cu banii împrumutaţi de la Trezorerie, bancherii s-au apucat de aceleaşi operaţiuni riscante, pentru a-şi putea oferi aceleaşi bonusuri uriaşe.


Prin urmare, "o altă criză, o criză mai mare care va slăbi atât sectorul financiar, cât şi economia, este mai mult decât predictibilă, este inevitabilă", apreciază în raport Rob Johnson, membru al Comisiei ONU de experţi financiari. America a intrat într-un ciclu care se termină implacabil cu o "zi a judecăţii" (doomsday cycle) când marile bănci ajung la faliment.

Citeşte mai multe pe Gândul

 
Tag-uri:
criza
,depresie
,economie

 

Versiune mobil | completa