Descoperire arheologică: Un Stonehenge de 20 de ori mai mare la Dartmoor!

Descoperire arheologică: Un Stonehenge de 20 de ori mai mare la Dartmoor!

Arheologii britanici au descoperit un ansamblu de pietre din neolitic, alcătuit din 80 de rânduri şi cercuri de pietre, foarte asemănător complexului de la Stonehenge, format din patru cercuri concentrice de pietre, informează newscientist.com.

Noul complex a fost dezgropat pe dealurile din apropierea localităţii Dartmoor din comitatul Devon, Marea Britanie, la aproximativ 180 de kilometri de cel de la Stonehenge. Arheologii au constatat că între cele două ansambluri de pietre există similarităţi uimitoare ce sugerează că există o probabilitate mare ca ambele să fi fost contruite de aceeaşi comunitate umană.


Un rând de nouă pietre a fost descoperit în 2004, la Cut Hill, pe unul dintre cele mai înalte dealuri din parcul naţional Dartmoor. Ralph Fyfe, de la Universitatea Plymouth,şi arheologul Tom Greeves au folosit datarea cu carbon pentru a determina vechimea acestor pietre. În urma acestor investigaţii, cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că cel puţin una dintre pietre a căzut din poziţia verticală sau a fost de la început aşezată în poziţie orizontală, între anii 3600 şi 3440 înaintea erei noastre, iar o a doua, între anii 3350 şi 3100 înaintea erei noastre.


Citeşte mai multe pe Gândul

 

 

Versiune mobil | completa