De necrezut: Stresul are şi efecte pozitive!

De necrezut: Stresul are şi efecte pozitive!

Stresul este inamicul numărul 1 al omului secolului XXI, dar specialiştii site-ului howstuffworks.com spun că absenţa unor perioade stresante din cotidian are efect negativ asupra sănătăţii. Stresul este un răspuns al presiunii psihologice exercitate atât de un eveniment negativ, cât şi de unul pozitiv. Tocmai de aceea există şi cazuri în care stresul este benefic, pentru că adrenalina eliberată în organism poate avea influenţe pozitive asupra întregului corp, de la sistemul digestiv şi cardiovascular până la cel pulmonar şi afectiv.

Dacă acţiunea factorilor externi persistă însă pentru perioade îndelungate, stresul se transformă într-un duşman de temut, iar efectele pot fi extrem de grave, atrag atenţia specialiştii în psihologie. Printre efectele negative ale stresului se numără stările de anxietate sau depresie, ulcer, deshidratare şi chiar slăbirea generală a organismului.


De cealaltă parte, lipsa unui stimul exterior care să solicite întregul organism, de la partea afectivă până la cea organică, va încetini reacţia organismului în perioadele aglomerate, iar corpul îşi va pierde capacitatea de a face faţă unor perioade stresante. Astfel, micile reprize de stres pot fi considerate un antrenament afectiv eficient pentru preîntâmpinarea unor perioade iminente de tensiuni susţinute.

Citeşte mai multe pe Gândul

 

 

Versiune mobil | completa