Credeţi că a trecut criza? Alta, mai gravă, bate la uşă!

Credeţi că a trecut criza? Alta, mai gravă, bate la uşă!

Peste doi ani, datorii considerate "riscante" în valoare de 700 miliarde USD ale corporaţiilor, autorităţilor locale şi ale Guvernului federal ajung la scadenţă în SUA, ceea ce ar putea atrage o criză mai gravă decât cea din septembrie 2008.

Un "sfârşit financiar al lumii" ar putea fi mult mai aproape decât îşi închipuie cei care cred că criza economică este pe cale de a fi depăşită. State cu economii solide îşi vor pierde statutul de debitori siguri, companii şi autorităţi locale din toată lumea, ba chiar şi Guvernul federal al SUA ar putea fi zdruncinate ca niciodată în istorie de scandenţa unor datorii "riscante".

Circa 700 miliarde din acest tip de "junk debt" vor trebui rambursate în 2012 - acelaşi an care va aduce "sfârşitul lumii", potrivit unor previziuni atribuite mayaşilor şi făcute populare în toată lumea de un film de la Hollywood. O astfel de asociere între sumbrele perspective ale sistemului financiar mondial şi un film la modă a fost făcută într-o analiză a The New York Times (NYT).

Dincolo de metafore, semnalul de alarmă este tras de economişti, care se aşteaptă la nenumărate falimente în sistemul bancar american şi la blocarea accesului la credite pentru companii, din cauza uriaşelor datorii scadente în următorii 2-4 ani. "O avalanşă se pregăteşte pentru 2012 şi mai încolo", avertizează Kevin Cassidy de la agenţia de rating Moody's.

Citeşte mai multe pe Gândul

 
Tag-uri:
criza
,2012
,economie
,datorii

 

Versiune mobil | completa