Cele mai fascinante peşteri: 7 din România şi alte 7 din lume

Peştera cristalelor

Peşteri cu licurici pe post de steluţe, peşteri în care cresc uriaşe cristale, peşteri de gheaţă ori peşteri cu fantome – acestea sunt numai câteva dintre cele mai celebre, cele mai uimitoare, cele mai spectaculoase din lume. Şi nici România nu se lasă mai prejos în acest domeniu!

 

Peştera de Cristal (Mexic)

 

Cea mai mare peşteră de cristal din lume este cunoscută şi sub denumirea de "Capela Sixtină a cristalelor" şi conţine cele mai mari cristale naturale din lume, unele înalte de 11 metri. Peştera se află la o adâncime de 290 de metri, în interiorul muntelui Naica, de unde se extrage aur, argint, cupru şi zinc.

“Cueva de los Cristales” are o formă de potcoavă şi măsoară 10 metri în lăţime şi 30 de metri lungime.

 

Peştera Majlis al Jinn (Oman)

 

A doua cea mai mare peşteră din lume este situată în zona Platoului Selma, la o altitudine de 1600 de metri, în Sultanatul Oman.

 

Accesul în peşteră se face printr-o deschizătură în pământ, cu o frânghie. Înălţimea camerei interioare este de 120 - 150 de metri, iar podeaua are dimensiunile de 300 pe 200 de metri. Este atât de mare, încât Piramida Giza din Egipt (cea mai mare dintre toate) ar încăpea aproape perfect în peşteră.

 

Peştera Licuricilor - Waitomo Glowworm (Noua Zeelandă)

 

Este denumită şi “paradisul licuricilor”, aceştia atârnând peste tot, de tavanul peşterii. Peisajul strălucitor este dat de larve, care imită cerul nopţii pentru a-şi atrage prada şi, în acest scop, “croşetează” nişte sfori de mătase ce ademenesc insectele.

 

Peşterile de gheaţă Eisriesenwelt (Austria)

 

Cele mai mari peşteri de gheaţă cunoscute de om se află în munţii Tennengebirge, în apropiere de Salzburg, şi se întind pe o suprafaţă de 40 de kilometri. Din întregul circuit glaciar numai o porţiune e deschisă pentru accesul turiştilor.

 

Peştera Fantomei (Venezuela)

 

"Cueva del Fantasma", adică Peştera Fantomei, în limba spaniolă -  este atât de mare, încât în interiorul ei ar putea zbura, fără probleme, două elicoptere. Înăuntru există şi o cascadă, care se revarsă dintr-un perete şi formează un lac mic, la baza peşterii.

 

Fantastic Cave Pit (SUA)

 

Este cea mai adâncă groapă din Statele Unite. Gura de intrare a peşterii măsoară 179 de metri în înălţime şi este locul ideal pentru amatorii de rappel. O piatră aruncată de sus ajunge pe fundul peşterii în 8 secunde.

 

Peştera Dongzhong (China)

 

Peştera şi-a câştigat locul printre cele mai fascinante din lume nu neapărat datorită unor formaţiuni deosebite din interiorul său, ci mai mult pentru faptul că adăposteşte o şcoală primară! Aici învaţă copiii din satul Miao, ţinutul Ziyun, într-o încăpere cu aspect de hangar, formată în urma acţiunii vântului, apei şi a mişcărilor seismice.

 


În ţara noastră există peste 12.000 de peşteri, unele mai mari şi mai spectaculoase decât altele, unele deschise publicului, iar altele rezervate doar studiului şi cercetării specialiştilor.

 

Peştera Muierii (Gorj)

 

Peştera Muierii (sau Muierilor) este situată în judeţul Gorj, în localitatea Baia de Fier. Şi-a căpătat acest nume în vremurile în care bărbaţii plecau la război, iar femeile şi copiii, rămaşi fără apărare, se adăposteau în această peşteră, pentru a nu fi descoperiţi de duşmani.

 

Peştera este lungă de circa 3.600 de metri şi este formată din 4 nivele. Etajul rezervat turiştilor se află la 40 de metri înălţime şi este lung de 573 de metri. Peştera Muierii, “sculptată” de râul Galbenul, cuprinde mai multe încăperi şi formaţiuni spectaculoase, toate completate de grupuri uimitoare de stalactite şi stalagmite.

 

Peştera Scărişoara 

 

Este una dintre cele mai mari peşteri cu gheaţă din România, situată în Munţii Apuseni, la o altitudine de 1165 de metri deasupra nivelului mării. Peştera Scărişoara are 105 metri adâncime şi 720 de metri lungime, iar accesul se face pe o scară metalică. Turiştii ajung în Sala Mare, cu o lungime de 108 metri şi o lăţime de 78 de metri, singura pe care o pot vizita direct. Celelalte săli, denumite Biserica (cu peste 100 stalagmite), Rezervaţia Mare, Galeria Coman şi Rezervaţia Mică sunt rezervate oamenilor de ştiinţă.


Volumul de gheaţă din peşteră este de 75.000 de metri cubi, iar gheţarul măsoară 26 de metri înălţime. Temperatura medie nu trece de un grad Celsius vara şi coboară până la -7 grade Celsius  iarna.

 

Peştera Urşilor 

 

A fost descoperită în 1975, iar de atunci a devenit una dintre principalele destinaţii turistice ale Munţilor Apuseni şi una dintre cele mai vizitate peşteri din ţara noastră. Peştera Urşilor se află în judeţul Bihor, lângă localitatea Chişcău, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 de metri.


Numele peşterii vine de la numeroasele fosile de "urşi de cavernă" descoperite acolo, fiind un loc de adăpost pentru aceste animale, acum 15.000 de ani.

 

Peştera Urşilor este lungă de peste 1.500 de metri, şi este compusă din galerii aflate pe două nivele. Galeria superioară, lungă de 488 de metri, poate fi vizitată de turişti, iar cea de-a doua, lungă de 521 de metri este rezervată specialiştilor.

 

Peştera Vântului 

 

Este cea mai mare peşteră din România, cu o lungime totală de 52 de kilometri. Se află în Munţii Pădurea Craiului, în vecinătatea localităţii Şuncuiuş, însă doar o mică parte din ea este accesibilă turiştilor. A fost descoperită în anul 1957, iar numele i se datorează curenţilor puternici de aer care se simt mai ales la intrare.

 

Peştera Piatra Altarului

 

Este una dintre cele mai frumoase peşteri din ţară – o spun specialiştii, căci doar ei au acces acolo. Turiştii obişnuiţi nu pot, cel puţin deocamdată, să viziteze în voie cele patru mari galerii, botezate Palatul, Paradisul, Geoda şi Altarul Urşilor.

 

Peştera se află în zona Padiş, în munţii Bihorului, şi a fost descoperită de un clujean, Daniel Cârlugea, în 1984.

 

Peştera Liliecilor (Peştera Gura Dobrogei)

 

Situată în Dobrogea, lângă comuna Târguşor, această formaţiune calcaroasă are o lungime a galeriilor de 480 de metri şi adăposteşte o mulţime de vieţuitoare, studiate cu atenţie de specialişti. Între acestea, cele mai interesante sunt coloniile de lilieci, şi în special liliacul cu mustăţi.

 

Peştera Limanu 

 

Tot în Dobrogea, la circa 5 kilometri de Mangalia, se află peştera Limanu, lungă de 3.200 de metri. Este cunoscută şi a început să primească vizitatori încă de la începutul anilor 1900. Şi în această peşteră trăieşte o faună bogată – inclusiv colonii mari de lilieci.  

 

Turiştii sunt atraşi mai ales de poveştile misterioase care circulă pe marginea acestui labirint subpământean, un loc încărcat de istorie, care face parte dintr-o reţea vastă de galerii subterane. Potrivit folclorului local, respectivele galerii s-ar întinde până în Bulgaria, şi chiar până în Turcia.

 

Legendele spun că în această peşteră se refugiau localnicii, atunci când erau invadaţi de duşmani, încă de pe vremea geto-dacilor. Şi tot legendele i-au dat renumele de “peştera comorilor”, presupunându-se că refugiaţii îşi ascundeau aici avuţiile cele mai de preţ.

 

 

  Vezi la galeria foto imagini din cele mai fascinante peşteri ale lumii!

 

Citeşte mai mult despre cea mai fascinantă peşteră din România, Piatra Altarului, aici.

 

 

 

 

 

 

Versiune mobil | completa