Cât zahăr mâncăm pe zi? Vreo 46 de linguriţe!

Cât zahăr mâncăm pe zi? Vreo 46 de linguriţe!

Suntem tentaţi să credem că zahărul se află doar în dulciuri. Greşit - este concluzia cercetătorilor americani de la Şcoala de Medicină Emory. Potrivit unui studiu recent, zilnic mâncăm 46 de linguriţe de zahăr, chiar dacă suntem la dietă, iar regimul pe care îl urmăm este unul sărac în glucide


Oamenii de ştiinţă au monitorizat, pe o perioadă de şapte ani, 6.000 de persoane. Voluntarii au completat, periodic, o listă cu alimentele pe care le mâncau la cele trei mese ale zilei, ulterior fiind supuşi unor analize de sânge pentru a li se analiza nivelul zahărului din sânge. "Zahărul este la fel de periculos pentru sănătate precum sarea şi grăsimile", spune prof. Miriam Vos, coordonatorul cercetării.


Şi totuşi unde se "ascunde" zahărul? Potrivit specialiştilor, încă de la micul dejun, compus din cereale integrale, o ceaşcă de cafea sau ceai, mâncăm până la 9 linguriţe de zahăr; prânzul ajunge până la 22 de linguri de zahăr, iar la cină cantitatea de dulce ajunge până la 8 linguri. Adunate, acestea dau 39 de linguriţe de zahăr. Dacă adăugăm şi cantitatea de zahăr conţinută de băuturile carbogazoase, numărul linguriţelor "dulci" ajunge la 46. "O sticlă de 500 de mililitri conţine 7 linguriţe de zahăr", precizează cercetătorul Vos.


Citeşte mai multe pe Gândul

 

 

Versiune mobil | completa