30 Martie: Acceleratorul de particule va fi repornit!

30 Martie: Acceleratorul de particule va fi repornit!

Centrul European de Cercetare Nucleară (CERN) va încerca la sfârşitul lunii martie să recreeze Big Bang, explozia aflată la originea Universului, cu ajutorului acceleratorului de particule LHC.

Coliziunile de particule cu o putere inedită de 7 tetraelectronvolţi (TeV) vor avea loc pe 30 martie în tunelul circular cu o lungime de 27 de kilometri construit de specialiştii CERN la o adâncime de 100 de metri sub frontiera dintre Franţa şi Elveţia.


"Cu două fascicule (care pleacă din puncte opuse pentru a se ciocni, n. r.) de 3,5 tetraelectronvolţi (TeV), suntem pe punctul de a lansa programul de cercetări fizice al LHC", a declarat Steve Myere, responsabil cu programul de accelerare a particulelor. "Reglarea celor două fascicule este o provocare în sine: este ca şi cum ai lansa ace de pe ambele maluri ale Atlanticului, pentru ca acestea să se lovească deasupra oceanului", a adăugat acelaşi specialist.

Cercetătorii vor încerca să identifice, în cadrul experimentului, bosonii Higgs, particule subatomice, instabile, numite şi "ale lui Dumnezeu", cruciale pentru înţelegerea fizicii actuale, pe care mulţi le-au studiat fără să le fi văzut vreodată. De asemenea, specialiştii vor să studieze supersimetria, un concept care permite explicarea uneia dintre cele mai bizare descoperiri din ultimii ani, aceea că materia vizibilă nu reprezintă decât 4% din Univers. Materia neagră (23%) şi energia neagră (73%) împart restul. Cercetătorii de la CERN vor, de asemenea, să studieze misterele materiei şi anti-materiei.

Citeşte mai multe pe Gândul

 

 

Versiune mobil | completa