"Copilul rece" - un spectacol incendiar

"Copilul rece" - un spectacol incendiar

Prin "Copilul rece", premiera secţiei germane din 20 februarie, Teatrul Naţional "Radu Stanca" aduce în faţa spectatorilor din Sibiu o piesă care, pe puritani şi pe tradiţionalişti, s-ar putea să-i ridice de pe scaune de indignare.

Regizorul Szabó István a venit să monteze la secţia germană a teatrului sibian un spectacol după o piesă a lui Marius von Mayenburg. Dramaturgul, Mayenburg, era cunoscut pentru mult premiata şi jucata piesă de teatru "Chip de foc", aşa că noul text, "Copilul rece", avea spatele asigurat. La Sibiu, piesa este jucată de secţia grmană, dar beneficiază de traducere simultană.

De ce "Copilul rece"... frige!

Regizorul Szabó K. István ţine foarte mult la spectacolul de la Sibiu, de aceea a ţinut să fie cât mai bine înţeles de la bun început: "Textul lui Marius von Mayenburg are darul de a propune un subiect incitant, o formulă de abordare liberă, provocatoare, fapt ce te familiarizează instantaneu cu o lume pe cât de accesibilă, tot atât de surprinzătoare. Dezbate criza familiei, printr-un discurs dramatic inspirat, într-o cheie grotescă. Celula de baza a societăţii, mitul familiei tradiţionale, parcurge o perioadă deosebit de dificilă. Modelul burghez devine anacronic, timpul nostru se defineşte din ce în ce mai mult ca eră a individualismului. Urmăresc cu interes evoluţia acestui proces social, încercând să înţeleg sensul evoluţiei (sau involuţiei) lui. Veţi asista la un spectacol cinic, pe-alocuri s-ar putea să pară revoltător, cu accente comice şi dramatice deopotrivă. Sursa acestui joc se regăseşte în reflexele societăţii şi a familiilor noastre "onorabile"."

De do

uă ori Istvan

Anul trecut se făcea mare tărăboi pe seama unui spectacol de la Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara. Era vorba de "Edward", o adaptare liberă după piesa "Edward al II-lea" de Christopher Marlowe. Spectacolul, devenit pentru mulţi "un caz", a fost interpretat de puritani drept o mare blasfemie, iar homosexualii practicanţi au fost dezamăgiţi că nu era vorba de nici un manifest de-al lor. Ce e totuşi clar, spectatorii au fost sensibilizaţi. Numele regizorului: Szabó K. István. Aşadar, doi regizori cu acelaşi nume, doar că cel de-al doilea are cu un kappa în plus, e mai tânăr cu 40 de ani şi, iată, e prezent la Sibiu.

30 de ani şi 31 de spectacole

Szabó K. István împlineşte anul acesta vârsta de 30 de ani şi are în palmares 31 de spectacole. A fost director artistic timp de 6 ani la Teatrul "Tomcsa Sandor" din Odorheiul Secuiesc (chiar din anul absolvirii facultăţii - 2000), iar în prezent este director al Teatrului independent ARCA Bucureşti. A montat în limbile română, maghiară şi germană (în România, Ungaria şi Germania).

Dintre spectacole amintim doar câteva titluri: "Schumanns Nacht", "Edward", "Casa de pe graniţă","M&M", "Cetăţeni de onoare", "Din viaţa râmelor", "Madame de Sade", "Gara Anna Karenina","(domnişoara) Nastasia", "Aşteptându-l pe Godot", "Moebus", "Mama Lolita", "Ispita", "Nunta", etc.

 

31

de spectacole a montat, până la vârsta de 30 de ani, regizorul "Copilului rece"

 


 
Tag-uri:
teatru
,szabo
,istvan

 

Versiune mobil | completa